Spelenderwijs Opruimen met Kinderen – Speel het Opruimspel

Spelenderwijs Opruimen met Kinderen – Speel het Opruimspel

Wil je gaan opruimen met kinderen? Moet de slaapkamer van je dochter of zoonSpelenderwijs Opruimen met Kinderen nodig eens aan kant worden gemaakt? Is de speelhoek een grote chaos waar je orde in wilt hebben? Maar krijg je je kind maar moeilijk gemotiveerd mee te helpen met opruimen? Ga spelenderwijs opruimen met kinderen! Met een beetje creativiteit wordt zelfs opruimen met kinderen een opruimfeest!

(advertentie)

Bij het opruimspel van Opruimfeest gaat het er om dat je vooral creatief bent in hoe je je kind kunt motiveren. Om je op weg te helpen, geef ik hieronder wat tips en ideeën die je kunt toepassen om van iets stoms als opruimen, iets heel leuks kunt maken.

Speel het Opruimspel van Opruimfeest

  • Elke klus die af is, krijgt een letter, of een woord. Breng van tevoren in kaart welke klussen er gedaan moeten worden. Aan het eind van alle klussen heeft je kind een aantal letters of woorden bij elkaar. Die maken samen weer een zin. Iets als “omdat je zo goed hebt geholpen, eten we vanavond …. (iets wat je kind heel lekker vindt). Je kind zal nu waarschijnlijk wel zijn best willen doen om de letters te verdienen!
  • Gebruik een dobbelsteen om te bepalen welke klus je kind moet gaan doen. Een één kan bijvoorbeeld zijn het speelgoed verzamelen, een twee kan zijn kleding uitzoeken, een drie is afstoffen, een vier stofzuigen, de vijf staat voor het bed afhalen (of opmaken) en als je zoon of dochter zes gooit, doe jij een klusje. Uiteraard kun je zelf bepalen waar alles voor staat.
  • Je kunt de dobbelsteen ook nog eens gebruiken om te bepalen hoeveel tijd hij mag gebruiken om het klusje te doen. Als je er helemaal een nuttig spelletje van wilt maken, kun je je kind met twee of drie dobbelstenen laten gooien en het aantal ogen laten optellen. Dat is dan de tijd die hij of zij over de klus mag doen.
  • Ligt er een berg kleding die opgeruimd moet worden? Laat je kind drie stapeltjes maken: een voor de gekleurde was, een voor de witte was en een voor wat weer terug de kast in kan. Wie dit het snelst kan sorteren, wint! Of, als je niet tegen elkaar speelt, kun je zeggen dat als hij of zij het binnen het aantal minuten sorteert dat jij bepaalt, daar iets tegenover staat. Bijvoorbeeld een prijs voor het mooist opgevouwen shirt, broek of trui. Vooral leuk als je dit met meerdere kinderen doet.
  • Maak pijlen op de grond. Dat is de route die je kind moet volgen met de stofzuiger. Uiteraard een die aan is. Als je dit een beetje handig doet, heeft je zoon of dochter zo de kamer stof gezogen. Beloof je dat er aan het einde van de pijlen ook nog iets leuks voor hem of haar ligt, is de motivatie om stof te zuigen waarschijnlijk nog wat groter. Dat kan speelgoed zijn, iets lekkers, maar ook een letter van de grote puzzel die is beschreven hierboven bij het eerste punt is beschreven
  • Ligt overal speelgoed? Verstop het lievelingsspeelgoed ergens waar je kind het niet snel zal vinden. Laat hem of haar goed zoeken en ondertussen alles wat hij of zij onderweg tegenkomt, in de speelgoedbox stoppen.
  • Schoonmaken op muziek is een stuk leuker. Je kunt zelf zingen, misschien kun je een Opruimlied maken! Maar je kunt ook de lievelingsmuziek van je kind keihard aanzetten. Voor het liedje is afgelopen, moet een bepaald klusje klaar zijn! Ook dat is een leuke vorm van spelenderwijs opruimen!

Verkoop het speelgoed dat over is en doe iets leuks of goeds met het geld!

Na het grote Opruimfeest-spel, heb je misschien nog wat speelgoed, knuffels, kleding of boeken over, die je kind niet meer gebruikt of nodig heeft. Je kunt dit samen met je zoon of dochter op Marktplaats gaan zetten. Met het geld dat hij of zij verdient, kan misschien weer iets moois voor op de (opgeruimde!) kamer gekocht worden! Of je doneert het geld aan een goed doel. Ook daarvoor geldt: wees creatief en laat je fantasie de vrije loop! Zo heb je samen plezier, een opgeruimde kamer en met een beetje mazzel, nog geld verdiend ook. Of je brengt overgebleven items naar de Kringloop. Zo hebben kinderen met weinig geld ook kans op mooie en leuke spullen!

Bijpassende Tips en Informatie